Atunci când  îți deschizi un magazin real pe o stradă comercială și aglomerată, cum se va numi magazinul? Cum va arăta firma pe care o vei fixa deasupra intrării? Sunt elemente importante pentru succesul afacerii: un nume de magazin bine ales atrage clienții, iar dacă e și memorabil, sugestiv și surprinzător chiar, va funcționa de la sine promovarea word of mouth.
La fel, când pornești o afacere online, alegerea numelui de domeniu pe care îl vor tasta clienții ca să intre pe site-ul tău este o decizie importantă. E recomandabil să nu te grăbești, ci să cercetezi, să te informezi și chiar să faci un brainstorming sau un focus grup ad-hoc cu colaboratorii sau familia pentru cea mai bună alegere.
Schimbarea ulterioară a numelui de domeniu aduce bătăi de cap, de exemplu probleme cu indexarea Google.
Sugestiile următoare nu sunt neapărat pentru specialiști în online, ci pentru antreprenori cu cunoștințe elementare, dar care își deschid un magazin online sau un site de prezentare.

Alege extensia potrivită

Adică, ce vine după punct. Este clar că dacă ai o afacere care se desfășoară aproape exclusiv în țară, extensia .ro este potrivită. La fel, în cazul în care activitatea ta are în principal clienți din lumea largă, e potrivit să alegi .com. O afacere pe care o pornești în Bulgaria va avea natural terminația de domeniu .bg.
Vezi însă că numărul extensiilor a crescut: avem .store și .shop pentru magazine și afaceri e-commerce .diet pentru site-urile care promovează alimentația sănătoasă sau .expert, destinată blogurilor de specialitate și celor pentru construirea brandului personal.

Cum afli dacă numele de domeniu e liber?

 E simplu, cauți pe internet. Si în câteva secunde poți afla dacă numele e luat sau nu și, mai important, poți găsi  domeniul ideal. La pasul acesta nu te grăbi, cercetează temeinic. Căutarea s-ar putea să-ți mai aducă ceva avantaje: îți vor veni idei de business, plus că mai afli ce mai e pe piață. Poti sa intri pe https://webteam.ro/domeniu și sa introduci numele de domeniu web ales și de îndată ce acesta este verificat, it va apărea cu verde dacă domeniul web poate fi cumpărat.

Verifică dacă domeniul web are nume de marcă înregistrată.

Să spunem că ai ales ca domeniu altex.ro. Intri pe TMView și verifici „altex”. Ghinion! Sunt înregistrate peste 20 de mărci, variații ale acestei sintagme. Așa că trebuie să găsești altceva. De exemplu, „sobe caramida”: nu este marcă înregistrată, iar domeniul sobecaramida.ro e liber, tocmai bun să-l iei și să îți deschizi un magazin online de sobe din caramida.

domenii ro
Să fie scurt și evita cratima!

Un domeniu web bun pentru un site web online trebuie să conțină până în zece litere și să fie memorabil. Va fi inconfortabil pentru potențialii tăi clienți să tasteze „haineieftinaadusedinitalia.ro”, plus că e un domeniu greu de reținut.

E dificil de tastat, mai ales că 70% din trafic vine de pe telefoanele mobile. Cifre? De evitat. Pretabil ar fi doar in cazul in care dacă ai o cifră în brandul tău, de exemplu „Studio 40”.

Cumpără mai multe domenii web cu extensii TLD diferite.

Uită-te în planul de dezvoltare a afacerii tale pe următorii doi ani. Dacă vinzi piese auto pentru Audi și știi că din iarnă vei vinde și piese pentru FIAT, atunci cumpără domenii precum fiatauto.ro sau audiparts.com. Îți va prinde bine. La fel gândește și pentru proiecte speciale, promoții, lansări. 

La fel de bine este ca atunci când ne stabilim la un nume de domeniu web, sa cumpăram și cele mai importante extensii, precum .com .ro .net .eu , asta in cazul in care ne dorim ca afacerea online sa prindă imagine in online. 

Pentru o afacere, numele de domeniu este un element cheie al brandului. Un nume de site ușor de reținut ne încurajează să îl vizităm și pe viitor.

Companiile care nu au propriul site web cu un nume de domeniu web unic pur și simplu nu există în percepția potențialilor clienți sau au o credibilitate redusă. Dacă nu găsești nicio informație online despre firma pe  care o cauți pe Google, te întrebi dacă aceasta mai funcționează și treci rapid la o nouă căutare pe web. Domeniul propriu al afacerii adaugă autenticitate și reprezinta imaginea ta in online.