Dacă te afli în punctul în care deschizi pentru prima dată un website, probabil nu știi foarte multe despre această industrie. Prin urmare, termenii precum ‘’domeniu web’’, ‘’găzduire ieftina’’, ‘’hosting’’ sau ‘’website’’ ar putea crea confuzie. Iată la ce fac referire aceștia și cum să alegi pachetul potrivit pentru nevoile tale!

Ce este un domeniu?

Un domeniu reprezintă un link web pe care cineva îl scrie în browser pentru a ajunge la un anumit website sau iți vizitează site-ul web. Acesta funcționează într-un mod similar cu o adresă reală, locația fiind legată de server. Ca să înțelegeți mai bine, imaginați-va faptul că internetul reprezintă doar o rețea mare de computere personale conectate unul la altul. În trecut, existau doar adrese IP, care erau găsite prin combinații numerice. A fost evident însă faptul că oamenii nu-și puteau aminti cifrele și s-a creat o soluție alternativă. Domeniile din prezent au denumiri ușor de reținut(ex:siteulmeu.ro) și conțin o extensie cu o referință specifică pe serverul de găzduire site web. Spre exemplu, domeniile .ir sau .uk fac referire la anumite țări. Există însă și domenii cu referințe generale(.com, .ro) sau pentru industrii specifice(.art, .restaurant, .pizza). Un domeniu poate include și un certificat SSL, care este reprezentat printr-un lacăt verde. Acesta schimbă adresa din http în https și ajută motoarele de căutare să elimine mesajele cu avertismente. La WebTeam ai certificat SSL gratuit la oricare pachet de gazduire web ales, după ultimile update-uri, Google nu mai indexează site-uri web fara certificat SSL. 

Ce este găzduirea web?

Un pachet de hosting este reprezentat de un computer și poate fi descris precum un loc unde sunt prezente toate fișierele de pe un website. Altfel spus, este exact precum o casă și orice afacere online are nevoie de una. Atunci când cineva scrie adresa domeniului, browserul nu face decât să caute niște fișiere stocate undeva și să le livreze pe ecran. Acest lucru se întâmplă fiindcă există un computer care rămâne activ în permanență. Adesea, acesta este amplasat într-un data center special. Cu cât locația sa este mai aproape de cea a vizitatorului, cu atât mai rapidă va fi viteza de încărcare. Distanța mare reprezintă însă un inconvenient, deoarece datele din serviciul de găzduire site web trebuie să treacă peste ocean.

gazduire site web

Ce legătură există între domeniu și găzduire site web?

Pachetul de găzduire web și domeniul sunt două servicii diferite. Totuși, un website se poate realiza doar atunci când sunt prezente ambele. Fără un domeniu nu ai avea o locație și ar fi imposibil pentru oameni să te găsească, iar fără web hosting nu ai site-ul deschis. Din acest motiv la achiziția unui pachet de gazduire site web se solicită ambele elemente, poți alege sa achiziționezi doar gazduirea site-ului tau web in cazul in care domeniul este deja cumpărat. Domeniile se plătesc pe o perioadă de 12 luni. Singura excepție sunt extensiile .ro, care pot fi disponibile până la 10 ani. Soluțiile de găzduire ieftină sau chiar și cele premium sunt disponibile în pachete de 1,3,6 sau 12 luni. Indiferent de preferințe, după ce achiziționezi ambele servicii de la WebTeam, se va realiza o conexiune între acestea. Poți cumpăra domeniul web  de la companii diferite. Cel mai bine ar fi însă să nu optezi pentru această variantă atunci când te afli la început. În cazul în care întâmpini probleme, poți oricând să efectuezi un transfer. WebTeam oferă asistenta gratuita in migrarea site-ului tau web cat și a căsuțelor tale de email. 

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre cum sa creezi un site web, citește și următorul articol .